Op 20 september 2023 werden 27 begraafplaatsen en monumenten, liggend om en bij de WO I-frontlijn in de Westhoek, op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een belangrijke erkenning waar we trots op mogen zijn. 

Maar liefst drie van deze sites kan je ontdekken in Zonnebeke: 

Buttes New British Cemetery

CWGC Buttes New British Cemetery wordt na de oorlog een verzamelbegraafplaats. Meteen valt de symmetrie op, met als middelpunt de grote obelisk boven op de heuvel, het monument voor de 5th Australian Division. Tegenover de doelheuvel of ‘butte’ ligt het New Zealand Memorial. Hier worden de Nieuw-Zeelanders herdacht die in de winter van 1917-1918 nabij het Polygoonbos vermist raakten. Voor de heuvel ligt de Stone of Remembrance. Bijzonder aan de begraafplaats is het ontbreken van een Cross of Sacrifice. Die vind je terug op het CWGC Polygon Wood Cemetery. Beide begraafplaatsen zijn visueel met elkaar verbonden, wat ook bij de oprichting het opzet was.

Polygon Wood Cemetery

Oorspronkelijk was de Polygon Wood Cemetery verbonden met een Duitse begraafplaats, het “Polygoneveld”. In 1917 stond het bekend als ‘Ehrenfriedhof RIR 248 Polygonhaus’. Nadat Australische troepen het gebied ingenomen hadden, besloten de Britten aansluitend een eigen begraafplaats aan te leggen. In 1955 werd het Duitse deel ontruimd. Vandaag is het akkerland. Polygon Wood Cemetery is tegenwoordig een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelde soldaten uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland.

Tyne Cot Cemetery

Met haar bijna 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, is CWGC Tyne Cot Cemetery de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld, een stille getuige van de Slag bij Passendale. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een versterkte positie in de Duitse verdedigingsstelling Flandern I. Australische troepen richtten er in oktober 1917 een medische hulppost in. Het ter plaatse begraven van al wie aan zijn verwondingen bezwijkt, betekent het begin van de begraafplaats.

Benieuwd naar de overige locaties?

Categorieën: Nieuwsberichten