Het kenniscentrum omvat twee grote collecties die het erfgoed en het verleden van Zonnebeke en haar deelgemeentes bewaren. Enerzijds is er het documentatiecentrum van het Memorial Museum Passchendaele 1917, met vele naslagwerken en archieven die handelen over de Eerste Wereldoorlog en de Derde Slag bij Ieper (1917) in het bijzonder. De inventaris kan je hier raadplegen.

Daarnaast vind je er de bibliotheek en het archief van de Zonnebeekse Heemvrienden. Die collectie bestaat uit zowel heemkundige werken als tijdschriften en andere bronnen over de lokale geschiedenis. De online catalogus kan je via ‘documentatiecentrum’ op hun website raadplegen.

Naast een uitgebreide bibliotheek omvatten de collecties foto’s en kaartmateriaal, waaronder ook loopgravenkaarten en luchtfoto’s uit eigen en externe archieven. De collecties richten zich op Zonnebeke en haar deelgemeenten.

De collectie van de Zonnebeekse Heemvrienden en de digitale inventarislijsten van foto’s en kaarten alsook kaarten en luchtfoto’s in GIS zijn enkel raadpleegbaar in het kenniscentrum. Een overzicht van foto’s en kaarten in de museale collectie kan je raadplegen via de online collectiecatalogus.
De catalogus is momenteel nog niet volledig en wordt aangevuld.

Door de inhaalbeweging zijn de kaarten en foto’s momenteel niet vrij raadpleegbaar. Gelieve vooraf een afspraak te maken via kenniscentrum@zonnebeke.be of T 0032 (0)51 77 04 41