Over het Passchendaele Museum

Het Memorial Museum Passchendaele 1917, of kortweg het Passchendaele Museum, brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog met specifieke aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze Slag in 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts 8 kilometer.

Het museum focust op de beleving van de bezoeker met een interactieve opstelling. Aan de hand van authentieke brieven, uniformen, videofragmenten, … krijgen groot en klein zicht op het leven rond en op de slagvelden. In de nagebouwde dugout ervaart de bezoeker hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. De waarheidsgetrouwe, gereconstrueerde Britse en Duitse loopgraven met schuilplaatsen verbinden de ondergrondse gedeeltes van het museum. Het meer dan 600 meter lange museumparcours toont niet alleen de uitgebreide militair-historische collectie maar dompelt de bezoeker ook onder in het 1917-verhaal. De baseline van het museum “Experience.Reflect.Remember” vormt de rode draad in de museumbeleving.

Het museum zet ook sterk in op familievriendelijkheid met het kindvriendelijk parcours ‘Op stap met Lisa, Louis en Maurice’ waarbij de jongste bezoekers met een plooikaart, luisterspel en allerlei doe-activiteiten het museum ontdekken. Daarnaast vormt educatie een belangrijke pijler in de publiekswerking. Het museum biedt momenteel vijf educatieve pakketten aan.

Het museum is gevestigd in het kasteeldomein van Zonnebeke dat in het midden van het vroegere slagveld ligt. Het museum wil dan ook een open museum zijn, dat de bezoekers het landschap instuurt. Verschillende wandel- en fietsroutes verbinden het museum met een netwerk van WOI-sites in Zonnebeke, zoals het Polygoonbos, de vele bunkers, Tyne Cot Cemetery met gratis bezoekerscentrum en de Memorial Gardens.

Het museum vindt zijn oorsprong in het streekmuseum dat in 1989 ontstond. In 2004 ontstaat het Passchendaele Museum als een vernieuwd, volwaardig museum over WOI. In 2008 wordt het regionaal erkend. In 2014 opent het zijn eigen kenniscentrum, dat de draaischijf vormt om snel en adequaat te antwoorden op de vele vragen van binnen- en buitenlandse bezoekers. Het kenniscentrum staat in voor het project ‘Passchendaele Archives’, dat een gezicht geeft aan de vele slachtoffers van 1917.

 

Missie

Experience.Reflect.Remember.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917, of kortweg het Passchendaele Museum, brengt het verhaal van de Slag bij Passendale in 1917 via beleving, bewustwording en herinnering. Het museum neemt de rol als toegangspoort naar het omliggende landschap op en focust op de impact van een totale oorlog.

 

Visie

Het Passchendaele Museum brengt de feiten en impact van de Slag bij Passendale, als symbool van de totale oorlog. Met het verhaal van Passchendaele duidt het museum de waanzin van de Eerste Wereldoorlog en oorlog in het algemeen. Als militair-historisch museum bouwt het museum zijn unieke collectie aan objecten en verhalen verder uit en linkt ze aan herinneringsplaatsen in het landschap (lieux de mémoire). De persoonlijke verhalen van militairen en hun families borgt het museum als belangrijke immateriële getuigenissen voor toekomstige generaties. Door kleine verhalen te verzamelen en te delen, met het museum de Grote Oorlog behapbaar.

Het Passchendaele Museum profileert zich als open museum aan de hand van drie pijlers:

  • In de werking staat meerstemmig herdenken en herinneren centraal. Het museum streeft naar participatie en betrokkenheid van de erfgoedgemeenschap en duidt complexe militair-historische feiten op een toegankelijke, laagdrempelige en belevingsvolle manier. Het Passchendaele Museum benadert het beladen thema van de Slag bij Passendale hierbij respectvol.
  • Door haar unieke ligging te midden het historische slagveld vormt het museum de toegangspoort naar het omliggende landschap. Het museumbezoek stopt niet aan de deur van het museum. Het Passchendaele Museum spoort de bezoekers actief aan om de relicten en de stille getuigen in het landschap te ontdekken.
  • Het museum streeft naar samenwerkingsverbanden en kennisdeling op lokaal, bovenlokaal en internationaal niveau. Waar mogelijk, wil het Passchendaele Museum de opgebouwde expertise, data en kennis aanbieden en breed ontsluiten.

 

Beleidsplan

Het beleidsplan van het Memorial Museum Passchendaele 1917 2024-2028 kan je hier lezen.

Jaarverslag 2022

Het jaarverslag van het Memorial Museum Passchendaele 1917 2022 kan je hier lezen.