Het provinciebedrijf Westtoer en Toerisme Vlaanderen kennen subsidies toe om projecten te ontwikkelen in het kader van het themajaar WO I ‘Het landschap getuigt’, waaronder drie projecten van ons museum.

Het eerste project gaat op zoek naar verloren sporen in het landschap. Niet minder dan 20 partners en gemeenten nemen deel aan dit regionale project, onder coördinatie van Westtoer en het Regionaal Landschap Westhoek.
In Zonnebeke ligt de focus op de verdwenen begraafplaatsen die na WO I zeer talrijk waren. Een uniek landschapskunstwerk zal de locatie visueel aanduiden en via de erfgoed-app ontdek je de geschiedenis en de persoonlijke verhalen.
Het project wordt gepresenteerd in april 2023.

Het tweede project is een theaterwandeling in samenwerking met de Universiteit van Kent. Samen met een gids maak je een wandeling en stop je op verschillende plaatsen waar acteurs scènes uit Zonnebeke van 1920 naspelen. Tijdens de wandelingen worden verhalen verteld van zowel de Britse als de Duitse bezoekers en hun interactie met elkaar en de lokale bevolking. Tijdens de voorstellingen gaan de acteurs ook in dialoog met het oorlogsverleden, de wederopbouw en het nieuwe grenstoerisme. Dit evenement zal plaatsvinden in mei 2023.

Het derde project is een tijdelijke tentoonstelling in 2024 die de rol van het landschap tijdens de Slag om Passendale zal belichten. De tentoonstelling wordt opgebouwd rond drie landschappelijke categorieën van herinneringsdragers: militaire begraafplaatsen en monumenten, oorlogsrelicten en andere landschapselementen. In de tentoonstelling word je op vier verschillende manieren meegenomen door de geschiedenis van het herinneringslandschap: via het informatiegedeelte, de personalia, de interactieve kaartentafel en de ‘landschapskiosk’. In deze kiosk vind je wandel- en fietstochten op maat, waaronder een wandeling door het tijdelijke landschapskunstproject ‘Reflectiepunten’ in het kasteelpark van Zonnebeke. Dit is een uitbreiding van de tijdelijke tentoonstelling en wordt geopend in het voorjaar van 2023.

Foto: Detail van een toeristische kaart uit de jaren 1920 waarop zowel geallieerde als Duitse begraafplaatsen staan aangegeven. MZ 13645

Categorieën: Nieuwsberichten