Het Passchendaele Museum opent op 1 mei 2023, met de steun van Westtoer en Toerisme Vlaanderen haar nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Reflectiepunten – Oorlogsdoden in het Kasteeldomein van Zonnebeke’. De expo komt samen met een wandeling in  het kasteelpark waar Reflectiepunten herinneren aan het drama dat er plaatsvond. Een digi-expo vertelt het verhaal van de oorlogsgebeurtenissen in het park. De expo loopt tot en met 19 november 2023.

Reflectiepunten brengt het verhaal van het Zonnebeekse kasteeldomein
In 1917 sneuvelen in het kasteeldomein honderden militairen. De meesten werden toen ter plaatse begraven. Na de oorlog werd van elk lichaam dat op een Gemenebest begraafplaats terechtkwam, het opgravingscoördinaat genoteerd. Zo weet het museum dat ruim 170 geallieerden werden gevonden binnen de grenzen van het kasteelpark. De lichamen zijn herbegraven op 18 verschillende begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission in de Zuidelijke Westhoek.
Helaas zijn voor Duitse oorlogsdoden geen gegevens van ontgraving gekend. Dankzij diepgaand onderzoek werd ontdekt dat honderden Duitsers sneuvelden in Zonnebeke, waaronder heel wat mensen afkomstig uit gebieden die tot het huidige Denemarken en Polen behoren.

Ontdek het verhaal van de gesneuvelden
De tijdelijke tentoonstelling  laat de bezoekers  kennismaken met enkele van de militairen die nabij het museum vochten en stierven. Deze expositie maakt deel uit van het museumparcours en is inbegrepen in de ticketprijs. Een online expo gaat dieper in op de gebeurtenissen in het park in 1917.  Daarnaast leidt een gratis wandeling langs locaties in het park waar lichamen werden ontgraven. Ze zijn gemarkeerd met ‘Reflectiepunten’, bakens die herinneren aan drama’s die hier ooit plaatsvonden. Via een QR-code op sommige van de palen, kunnen bezoekers ontdekken wie op die plaats werd ontgraven na de oorlog. De wandeling is zo’n 3km lang en leidt je doorheen het mooie kasteeldomein waar het museum in gelegen is.

“Met dit project willen wij de aandacht vestigen op alle kanten van het front en de banden met de verschillende naties die hier mensen verloren, aanhalen. We willen de bezoekers van het museum en ons kasteeldomein informeren over wat hier gebeurd is en de mannen die hier hun leven lieten een gezicht geven door hun verhaal te delen. Op die manier zullen het Passchendaele Museum en de gemeente Zonnebeke hen blijven herinneren.”, aldus Joachim Jonckheere, voorzitter van het Passchendaele Museum.

Meer info vind je hier.