Het Passchendaele Museum sloot dit jaar haar deuren op 5 december. Iets vroeger dan normaal door de geplande museumwerken. De cinemazaal waar de film over de slag bij Passendale liep, wordt omgebouwd tot een ‘immersive experience. Daarnaast sluit het museum 2022 af met meer dan 81.000 bezoekers.

Immersive experience vanaf 2024

Het museum opende 9 jaar geleden de cinemazaal waar een film en maquette de bezoekers een overzicht van de Slag bij Passendale gaven.

Op deze plek richt het museum nu met provinciale financiële steun een ‘immersive experience’ in, een totaalbeleving die de bezoeker onderdompelt in het verhaal en landschap van 1917. Door deze werken sluit het museum haar deuren op 5 december 2022 en heropent op 1 februari 2023. De werken lopen komend seizoen door maar zullen geen hinder vormen voor de bezoekers. Integendeel, de werken zullen live te volgen zijn aan de hand van een kijkwand in het museum. De officiële opening van de ‘immersivve experience’ is op 1 februari 2024.

Meer dan 81.000 bezoekers

Het Passchendaele Museum mocht dit jaar meer dan 81.000 bezoekers verwelkomen. Ook in 2023 wil het museum opnieuw extra bezoekers aantrekken. De tijdelijke tentoonstelling ‘Here Dead We Lie’ wordt verlengd tot en met 16 april 2023. Deze expo, in samenwerking met de University of Kent stelt foto’s van amateurfotograaf en slagveldgids Mark Allen tentoon. De tentoonstelling combineert de beelden met poëzie en objecten. De stukken linken telkens naar een militair die op de desbetreffende begraafplaats ligt.

Het museum werkt in 2023 in het kader van het projectjaar ‘Het Landschap Getuigt!’ ook nog theaterwandelingen met de University of Kent uit.

Op 25 april opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met bijhorende wandeling, die beide het  verhaal brengen van de ca. 200 militairen die na de Eerste Wereldoorlog in het kasteeldomein van Zonnebeke ontgraven werden. Het kasteeldomein was meermaals het epicentrum van zware gevechten. Velen werden er ter plaatse begraven. Aan deze wandeling is ook een digi-expo met  interactieve kaart gekoppeld.

De bezoekerscijfers zijn veel hoger dan initieel geschat(59.000). Het hoogtepunt was de maand oktober met meer dan 12.000 bezoekers. Dit zijn cijfers die ons doen terugdenken aan de pré-covid periode. Het gaat zowel om Vlaamse als om buitenlandse bezoekers. In het buitenland is het museum vooral populair bij Nederlanders, maar ook de Britten komen na de covid-periode terug voor een bezoek aan de Westhoek, Zonnebeke en ons museum. We kijken al uit naar 1 februari 2023 om de bezoekers opnieuw het verhaal van de slag bij Passendale te duiden.”, aldus Joachim Jonckheere, Voorzitter van het Passchendaele Museum.