Na een sluiting van 2 maanden kunnen bezoekers vanaf 1 februari 2023 terug het verhaal van De Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale beleven in het Passchendaele Museum. Tal van activiteiten staan op de planning om er een mooi jaar van te maken. Zo komt er een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met bijhorende wandeling in het kasteeldomein van Zonnebeke,verschillende lezingen, een boekvoorstelling en de jaarlijkse herdenkingen

Nieuwe tentoonstelling in 2023

In april opent een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met bijhorende wandeling, die het verhaal brengen van de ca. 200 militairen die na de Eerste Wereldoorlog in het kasteeldomein van Zonnebeke ontgraven werden. Het kasteeldomein was meermaals het epicentrum van zware gevechten. Velen werden er ter plaatse begraven. Het museum koppelt aan deze wandeling ook een digi-expo met interactieve kaart.

Tot 16 april loopt de expo ‘Here Dead We Lie’. Deze tentoonstelling, in samenwerking met de University of Kent stelt foto’s van amateurfotograaf en slagveldgids Mark Allen tentoon. De tentoonstelling combineert de beelden met poëzie en objecten. De stukken linken telkens naar een militair die op de desbetreffende begraafplaats ligt.

Events in 2023

Het museum herdenkt ook in 2023 de gesneuvelden tijdens de Slag bij Passendale en de Eerste Wereldoorlog met plechtigheden.

Op 25 april wordt ANZAC Day herdacht met een ingetogen reflectie bij Buttes New British Cemetery in het Polygoonbos. 28 september staat in Passendale de Plechtigheid Carabiniers-Grenadiers op het programma. Op 10 november  herdenkt de Passchendaele Ceremony met fakkeltocht de Canadese inname van Passendale. Wapenstilstand wordt in Zonnebeke herdacht met tal van plechtigheden. Meer info: passchendaele.be

Samen met schrijver Attila Szalay-Berzeviczy organiseert het museum op 10 november een boekvoorstelling en panelgesprek in de kerk van Passendale. Het boek is een 3-delige serie, waarbij het tweede deel  de Slag bij Passendale behandelt.

Het Kenniscentrum zal ook in 2023 lezingen organiseren.

Museumbezoek in 2023

Zoals eerder gecommuniceerd, werkt het museum dit jaar verder aan de nieuwe immersieve ruimte. Bezoekers kunnen tijdens hun bezoek de werken live volgen via een kijkwand.

Museumratje Maurice staat al klaar om kinderen mee op pad te nemen door het museum en het verhaal van de Slag bij Passendale te vertellen.