Steun voor WO1-project ‘Het Landschap getuigt’.

Het provinciebedrijf Westtoer en Toerisme Vlaanderen kennen subsidies toe om projecten te ontwikkelen in het kader van WO1-themajaar “Het landschap Getuigt!”, waaronder twee projecten van ons museum.

Het eerste project is een tijdelijke tentoonstelling in 2024 waarbij we de rol van het landschap tijdens de Slag bij Passendale willen belichten. De tentoonstelling wordt opgebouwd rond drie landschappelijke categorieën van herinneringsdragers: militaire begraafplaatsen en monumenten, relicten en sporen van het oorlogsgeweld en landschapselementen. In de tentoonstelling word je op vier verschillende manieren meegenomen doorheen de geschiedenis van het herinneringslandschap: via het informatieve gedeelte, de personalia, de interactieve kaartentafel en de ‘landschapskiosk’.

De personalia legden samen met hun eigenaar een reis doorheen het landschap af voor ze in het museum belandden en ze verbinden verschillende locaties in het landschap. De bezoeker zal deze tocht doorheen het landschap zelf kunnen meevolgen met digitale storymaps.

De kiosk zal aangekleed worden met de lokale wandel- en fietstochten en een nieuwe tijdelijke wandeling rond het thema “Het Landschap Getuigt!”, het verlengde van de tijdelijke tentoonstelling. De wandeling dat open gaat in het voorjaar van 2023 neemt je mee doorheen het kasteelpark, een belangrijke plek in het landschap tijdens de Slag bij Passendale.

Het tweede project is een theaterwandeling in samenwerking met de University of Kent. We werken met twee lussen, één rond het kasteelpark van Zonnebeke en de ander rond Buttes New British Cemetery. Samen met een gids ga je op stap en wordt er halt gehouden op verschillende stopplaatsen waar acteurs taferelen naspelen uit het Zonnebeke in de jaren 1920. Tijdens de wandelingen komen verhalen van zowel de Britse als de Duitse bezoekers aan bod en hun interactie met elkaar en de lokale bevolking. Tijdens de voorstellingen gaan de acteurs ook in dialoog met het oorlogsverleden, de heropbouw en het nieuwe fronttoerisme. Dit evenement vindt plaats op drie dagen tijdens het weekend eind mei 2023. Lokale acteur en studenten vertolken de Belgische personages. De acteurs van University of Kent verzorgen de internationale personages.