Op zaterdag 14 oktober organiseerden het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de gemeente Zonnebeke, met steun van Toerisme Vlaanderen ‘Silent City Meets Living City’. Tijdens dit unieke reflectiemoment met muziek, licht, figuratie en persoonlijke verhalen werden alle graven en namen van het vermistenmonument op CWGC Tyne Cot Cemetery symbolisch verlicht. Meer dan 7.000 mensen waren aanwezig om alle slachtoffers van de Slag bij Passendale te herdenken.

Jeugd speelt belangrijke rol
‘Silent City Meets Living City’ is geen klassieke herdenkingsplechtigheid maar een serene klank- en lichtvoorstelling waar meer dan 250 muzikanten en figuranten aan deelnamen. Zo startte het reflectiemoment met een ingetogen soundtrack waarbij een honderdtal figuranten de vluchtelingen en de soldaten in 1917 voorstelden. Opvallend was de aanwezigheid van kinderen bij de vluchtelingen. Heel wat jongeren vervulden ook een andere rol tijdens ‘Silent City Meets Living City’. Zo zongen 65 jongeren, onder begeleiding van twee gitaristen, een akoestische versie van ‘Passchendaele’ van Iron Maiden. Twee kinderen uit Passendale lazen de herdenkingsode voor en uit elke school van Groot-Zonnebeke legden kinderen bloemen neer nadat brieven uit de collectie van de ‘Passchendaele Archives’ werden voorgelezen.

Confrontatie tussen 1917 en 2017
Naast de medewerking en aanwezigheid van jongeren, werd ook het verleden en het heden in de verf gezet. Op de schermen verschenen gelijkaardige foto’s uit 1917 en 2017. Daarnaast stonden zes figuranten symbool voor 1917 en 2017. Vier van deze figuranten waren de mensen van het campagnebeeld van ‘Silent City Meets Living City’. Op de tonen van de promofilm plaatsten het meisje en de soldaat twee kaarsen op de ‘Cross of Sacrifice’ waarna de meer dan 7.000 aanwezigen minutenlang hun lichtje in de lucht hielden. Een zangeres, saxofonist en pipers sloten het reflectiemoment af met het lied ‘On the road to Passchendaele’.

‘We zijn altijd wat vaag gebleven omtrent wat er precies tijdens ‘Silent City Meets Living City’ zou gebeuren. Dit omdat we de mensen kippenvelmomenten wilden bezorgen om hen zo nog meer te doen stilstaan over waarom het zo belangrijk is dat we blijven herdenken. Hoewel er meer dan 7.000 mensen op de begraafplaats waren, was het een uur lang stil. Die stilte was heel indrukwekkend’, aldus Debbie Manhaeve, projectcoördinator 14-18 van het MMP1917.

Wij bezoeken dikwijls het CWGC Tyne Cot Cemetery en kennen het enkel door zijn ontelbare grafstenen. Gisteren troffen we een heel ander beeld aan. Veel mensen stonden met een kaarsje bij diezelfde grafstenen. Dat veranderde ons idee van ‘zijn leven geven voor de vrijheid’.Het was een moment van gedeelde reflectie dat voor altijd in ons geheugen gegrift zal blijven, net als de naam van de dappere soldaten, waaronder onze grootvader, die tijdens de ceremonie van gisterenavond herdacht werden. We hebben een eenmalige en unieke ervaring meegemaakt’, aldus Pierre en Elizabeht Rouvillois, familie van Corporal George Frederick Warwick.

Deze foto heeft het copyright van Wilfried Manhaeve. Het Memorial Museum Passchendaele 1917 vroeg hem deze foto te maken voor het bezinningsmoment ‘Silent City Meet Living City’. De personen op de foto gaven hun toestemming om deze foto enkel voor dit reflectiemoment te gebruiken. In het kader van het auteursrecht en de privacyregels mag deze foto niet voor andere doeleindenen door derden gebruikt worden zonder toestemming van de fotograaf, de vier personen op de foto en het Memorial Museum Passchendaele 1917.