Het Passchendaele Museum brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel.

 

Ontdek en beleef het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale in de interactieve opstelling van het museum. Aan de hand van authentieke brieven, uniformen, videofragmenten … krijgen groot en klein zicht op het leven rond en op de slagvelden.

In de nagebouwde dugout ervaar je hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. De waarheidsgetrouwde, gereconstrueerde Britse en Duitse loopgraven met schuilplaatsen verbinden de ondergrondse gedeeltes van het museum.

 

Familievriendelijk parcours

De jongste bezoekers kunnen met Lisa, haar neefje Louis en museumratje Maurice op tocht gaan. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke WOI-spullen verzamelt. Maurice neemt de kinderen met behulp van een plooikaart en luisterspel op ontdekkingstocht in het museum. Onderweg voeren ze leuke opdrachten uit: van stinkend gas ruiken tot morsecode proberen.

De interactieve elementen doorheen de hele museumopstelling zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis.

 

 

Nieuw in 2024

Stap binnen in de nieuwe belevingsexpo ‘Passchendaele 1917’ en sta midden in het landschap van 1917. Door middel van krachtige visualisaties, aangepaste muziek en metershoge geprojecteerde historische beelden wordt de Slag bij Passendale chronologisch gebracht. Een totaalbeleving waarbij jong en oud volledig wordt ondergedompeld in het verhaal en landschap van 1917.

De nieuwe tijdelijke tentoonstelling ‘Echoes of War’ toont de rol van het landschap als getuige en drager van oorlogsverhalen. Ga mee door de geschiedenis van het landschap en volg de tocht van een gewone soldaat.

 

 

Wat na je museumbezoek?

Het Passchendaele Museum ligt in het kasteeldomein in Zonnebeke waar je kan wandelen langs de vijver, de Memorial Gardens, de kerktoren van Zonnebeke … Vlak naast het museum ontdek je via het Avonturenpad (1.9km) het kasteeldomein op een leuke en actieve manier met stapstammen, wandelbrugjes en touwstructuren.

Vanaf het museum verken je via verschillende wandel- en fietslussen de omgeving. Als ‘open museum’ legt het Passchendaele Museum de link tussen de historische feiten die je tijdens je bezoek meekrijgt en het landschap. Belangrijke schakels zijn het Polygoonbos, de vele bunkers en het gratis bezoekerscentrum van Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld.

Ontdek meer op Toerisme Zonnebeke

 

Wil je de bredere omgeving van Zonnebeke ontdekken? Neem dan zeker eens een kijkje bij Toerisme Ieper of Toerisme Westhoek voor heel wat inspiratie en informatie.

 

 

Klaar voor een uitstap met het ganse gezin naar het Passchendaele Museum?