Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit, …?

Tijdens de Archeologiedagen kom je meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke en speelse activiteiten in het Kasteeldomein van Zonnebeke. Een re-enactmentgroep neemt je mee terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog. Kom kijken naar enkele van de demonstraties of laat je kinderen deelnemen aan een van de leuke workshops.

Programma

Lezing: Slagveldarcheologie in Zonnebeke

In deze lezing biedt Simon Verdegem (BAAC Vlaanderen) een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen binnen de slagveldarcheologie in de Westhoek. Hij bespreekt niet alleen de grote archeologische opgravingen die hij heeft geleid, maar gaat ook in op onderzoeksprojecten die zich richten op de evolutie van loopgraafstructuren en de zorgvuldige omgang met de stoffelijke resten van gesneuvelde soldaten. Deze presentatie benadrukt de complexiteit en het emotionele gewicht van het werk in dit veld, evenals de technische en ethische uitdagingen waarmee archeologen geconfronteerd worden.

De lezing gaat door op donderdag 23 mei om 19.00 uur in het Kenniscentrum (Ieperstraat 1, Zonnebeke).

Pop-up tentoonstelling: WOI-vondsten uit Zonnebeke

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden. Ontdek enkele nieuwe en unieke archeologische WOI-vondsten uit Zonnebeke in deze pop-up-tentoonstelling.

De pop-up tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het Passchendaele Museum (10 tot 17.30 uur).

WOI-living history in Zonnebeke

Tijdens de Archeologiedagen kom je meer te weten over de vele gezichten van WOI-archeologie in het Kasteeldomein van Zonnebeke. Een re-enactmentgroep neemt je mee terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog. Kom zeker een kijkje nemen naar enkele van de vele historische en educatieve demonstraties door de The Salient Remembrance Detachment vzw.

De re-enactmentgroep is doorlopend aanwezig in het kasteeldomein van zaterdag 25 mei om 10 uur tot zondag 26 mei om 17 uur.

Workshops voor kinderen

Kinderen zijn tijdens de Archeologiedagen welkom om deel te nemen aan een leuke workshop. De workshops worden doorlopend georganiseerd op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 14 tot 17 uur. Inschrijven binnenkort mogelijk.

Praktisch
  • Datum: vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei
  • Gratis toegang voor alle activiteiten
  • Inschrijven voor lezing en workshops binnenkort mogelijk

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met CO7, het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen 7 gemeenten in de Westhoek.