Zonnebeekse leerlingen planten 1.875 bloemen in Kasteelpark

Onze Vlaamse velden, waaronder het kasteelpark in Zonnebeke, zijn tegen de komende lente 50 000 bloemen rijker. Ook Zonnebeekse leerlingen werken mee aan deze actie binnen het project ‘LANDSCAPES – Feel Flanders Fields’.

Onze Westhoek kent een uniek landschap. Meer bepaald een herdenkingslandschap, ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Om onze geschiedenis te verbinden met de huidige generatie én ons landschap, worden dit najaar 50.000 bloemen aangeplant in ‘Flanders Fields’, in samenwerking met Westtoer.

Verbinding met de jonge generatie

Zonnebeke deed een oproep naar de scholen, die met groot enthousiasme werd onthaald. Maar liefst 325 leerlingen van VBS De Biesweide, VBS De Wijzer en GBS De Regenboog planten samen 1.875 bloemen tussen de herinneringstuinen in het kasteelpark van Zonnebeke. Op 10 oktober kregen de eerste bloembollen hun plaatsje. 12 oktober volgde het laatste deel.

De Allium zorgt voor (bio)diversiteit

Er werd bewust niet gekozen voor een ‘klassieke’ herdenkingsbloem, die zich richt op één bepaalde doelgroep slachtoffers, maar voor een inclusieve, nieuwe bloem: de Allium. Ze staat voor alle nationaliteiten, militairen en burgers die sneuvelden op Belgische bodem en ze richt zich op een toekomst voor allen. Ze staat dan ook symbool voor bescherming en afwenden van gevaar.

Daarnaast is er ook aandacht voor biodiversiteit: de bloem is geliefd bij bijen en vlinders. Ze bloeit meerdere jaren (in mei/juni) en is makkelijk in onderhoud. Alsook kan ze zowel in de polders van de Noordelijke Westhoek als in de heuvels van de Zuidelijke Westhoek goed aanpakken.

Kortom: de Allium vormt een krachtige oproep voor een duurzame toekomst en een hoopvol statement voor vrede.

Samenspel van kleuren en geuren

Komende lente wordt ‘Flanders Fields’ en dus ook ons eigen kasteelpark omgetoverd tot een paarse bloemenzee. De combinatie van het klaproosrood, de paarse Alliums en de andere bloemen in de tuinen zullen voor een samenspel van kleuren en geuren zorgen. Zeker een bezoekje waard.

Ons unieke herdenkingslandschap

Deze actie kadert binnen het WOI-themajaar ‘LANDSCAPES – Feel Flanders Fields’, in samenwerking met Westtoer, Toerisme Vlaanderen, Regio Westhoek en alle LANDSCAPES-projectpartners. Er werden al diverse projecten uitgewerkt binnen dit thema. Bijvoorbeeld de tijdelijke tentoonstelling van het Passchendaele Museum ‘Reflectiepunten – Oorlogsdoden in het Kasteeldomein van Zonnebeke‘ of het project ‘Onzichtbaar landschap’ in samenwerking met Regionaal Landschap Westhoek.

Meer informatie over het project “50.000 Bloemen voor Flanders Fields” kan teruggevonden worden op de website van Toerisme Westhoek.

Zonnebeekse leerlingen planten bloembollen in het kasteelpark

Categorieën: Nieuwsberichten