Tyne Cot Cemetery

CWGC Tyne Cot Cemetery is een indrukwekkend én ingetogen baken van rust dat zich uitstrekt in het voormalige oorlogslandschap. Met zijn 11.956 graven is dit de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld, de stille getuige van de bloedige Slag bij Passendale. Tijdens dit Britse offensief van 1917 vielen hier in 100 dagen tijd bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinwinst van amper acht kilometer.

Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot’ een Duitse verdedigingsstelling in de Flandern I-linie. De Australische troepen richtten er in oktober 1917 een hulppost in, die snel uitgroeide tot een kleine begraafplaats met 340 graven voor de gewonde soldaten die ter plaatse aan hun verwondingen bezweken. Na de oorlog – tussen 1919 en 1921 – verzamelden de Britse ‘Exhumation Companies’ in de omliggende (slag)velden 12.000 doden, waarvan slechts 3.800 geïdentificeerd konden worden. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen van 35.000 soldaten zonder gekend graf; Britten, Ieren en Nieuw-Zeelanders die in de regio sneuvelden na 16 augustus 1917. De begraafplaats werd ontworpen door Sir Herbert Baker en ingehuldigd in 1927.

Vele tien- en zelfs honderdduizenden bezoekers komen jaarlijks eer betonen aan de mannen – soms jongens nog – die hier en op de omliggende slagvelden het leven lieten. Een bezoek dat niemand onberoerd laat.

De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) staat vandaag in voor het onderhoud van de begraafplaats.

Tyne Cot Cemetery

Bezoekerscentrum

Vanuit het gratis bezoekerscentrum, dat in 2007 ingehuldigd werd door de Britse Koningin Elizabeth II en de toenmalige Belgische Koningin Paola, krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien. Daarnaast biedt het een indrukwekkend panoramisch zicht op de slagvelden van 1917. Het bezoekerscentrum wordt beheerd door het team van het Passchendaele Museum.

Unesco Werelderfgoed

In 2023 werden 27 begraafplaatsen en monumenten, liggend om en bij de WO I-frontlijn in de Westhoek, op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Maar liefst drie van deze sites kan je ontdekken in Zonnebeke: Buttes New British Cemetery, Polygon Wood Cemetery en Tyne Cot Cemetery.

Wandel- en fietsroutes

Langs het Tyne Cot Cemetery passeren verschillende wandel- en fietsroutes. De Stroroute is een 10 km lange wandel- of fietsroute die loopt langs de oude spoorlijn 64 tussen Roeselare en Ieper. Vanaf het Passchendaele Museum vormt deze route de beste wandelverbinding naar Tyne Cot Cemetery en Passendale.

Daarnaast verbindt de Legacy of Passchendaele het Kasteeldomein van Zonnebeke met de historische slagvelden aan de rand van Passendale. De wandelroute bedraagt 8,5 km. De fietsroute doorkruist het glooiende landschap en voert je langs verschillende WOI-sites en andere hotspots van de streek, langs een parcours van 37 km.

Passchendaele Museum

Als ‘open museum‘ legt het Passchendaele Museum de link tussen de historische feiten die je tijdens het bezoek meekrijgt en het landschap. Belangrijke schakels zijn het Polygoonbos, de vele bunkers en het Tyne Cot Cemetery.

Het Tyne Cot Cemetery bevindt zich op slechts 3 km van het Passchendaele Museum. Het is perfect mogelijk om beide sites te combineren op één dag. Voor groepen kan een bezoek aan het Passchendaele Museum gecombineerd worden met een vrij bezoek, een geleide wandeling of een geleid bezoek aan Tyne Cot Cemetery. Er zijn verschillende formules mogelijk. Onze reservatiedienst denkt graag met je mee.

Praktisch

Geef het adres “Vijfwegestraat 4, 8980 Passendale” in op je GPS om het Tyne Cot Cemetery te bereiken. Er is een gratis parking voor bezoekers.

De begraafplaats is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10 uur tot 18 uur. Beide zijn gratis toegankelijk.