Het Passchendaele Museum te Zonnebeke lanceert op 25 mei 2022, met steun van de Vlaamse Overheid en Library and Archives Canada,  het geoportaal ‘Namen in het Landschap’. Dit online portaal geeft weer waar meer dan 1.400 gesneuvelde Canadezen sneuvelden of vermoedelijk begraven werden. Door persoonlijke en militaire data toe te voegen, wil het museum deze verhalen bewaren en ontsluiten. Iedereen kan hiertoe bijdragen door informatie op het portaal te delen.

Namen in het Landschap brengt Canadese persoonlijke verhalen online
Het Passchendaele Museum wil met ‘Namen in het Landschap’ zoveel mogelijk van de 6.928 vermiste Canadezen met naam op de Menenpoort in Ieper een tastbare plaats in het landschap geven. Met behulp van vrijwilligers van de vzw Genootschap Passchendaele Society 1917, digitaliseerde en inventariseerde het museum de gegevens van deze Canadezen via de online bronnen van de Library and Archives Canada. Het resultaat is een online geoportaal waarop iedereen informatie over een Canadese militair, zoals foto’s, persoonlijke en militaire gegevens, anekdotes … kan vinden. Bezoekers kunnen ook informatie toevoegen en zo meebouwen aan een online platform voor nabestaanden, geïnteresseerden, musea … Klik hier voor het geoportaal.

Online en actieve participatie

Het Passchendaele Museum roept niet alleen op om informatie online te delen. Het museum gaat er al jaren prat op om haar bezoekers het landschap in te sturen via verschillende wandel- en fietstochten. De drie wandellussen ‘Passendale Route’ (8,3 km, 6,3 km of 6 km), ‘Zillebeke route 1916’ (7.5 km) en ‘St. Juliaan route 1915’ (5,2 km) staan in het teken van ‘Namen in het Landschap’. De lussen brengen het verhaal van de Canadese mannen, die langs iedere weg, op iedere hoek het leven lieten. Met deze wandelroutes wil het museum als ‘open museum’ ook nog meer de link leggen tussen de historische feiten en het landschap.

Categorieën: Nieuwsberichten