Toen de oorlog in november 1918 eindigde bleef vernieling achter. Niet alleen dorpen werden van de kaart geveegd, maar ook gezinnen werden verwoest. De dood van een vader, zoon, broer of goede vriend bracht de rouwende vrienden en familieleden in beweging. In de jaren ‘20 bezochten ze met duizenden de Westhoek, op zoek naar het graf van hun geliefde of het slagveld waar ze vochten en stierven. Dit minder gekende stukje geschiedenis wordt gebracht tijdens een belevingswandeling en multimedia live spektakel.

Het Passchendaele Museum organiseert samen met de University of Kent en Central Saint Martins, University of the Arts London de belevingswandeling “De Weg Terug – The Way Back”. De dugout, loopgraven en het kasteel van Zonnebeke vormen het decor voor een unieke ervaring.  Een combinatie van projecties, videomapping, muziek en gesproken woord brengen het Zonnebeke van anno 1920 terug tot leven tijdens een live voorstelling. De littekens van de oorlog zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. Britse pelgrims, Duitse bezoekers en de lokale bevolking ontmoetten elkaar terwijl de geesten van de oorlog nog steeds rondwaren.

Praktisch
  • Datum: 24 tot en met 26 mei, vanaf 18 uur
  • De belevingswandeling gaat door op 24, 25 en 26 mei vanaf 18 uur volgens een tijdslot naar keuze. De wandeling duurt ongeveer 40 minuten. Het parcours is niet rolstoeltoegankelijk. Gratis toegang voor kinderen tot en met 6 jaar (je hoeft voor hen geen ticket aan te kopen). Toegang voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar: € 13,00.
  • Het multimedia live spektakel gaat door op 24 en 25 mei om 21.45 uur (duurtijd: 40 minuten). Gratis toegankelijk, reserveren is niet nodig.
  • ‘De Weg Terug – The Way Back’ is toegankelijk voor alle leeftijden en wordt voorgesteld in het Nederlands en het Engels.
  • Koop hier je tickets

 

 

Dit project kwam tot stand binnen het themajaar Eerste Wereldoorlog: LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

 

 

 

 

De belevingswandeling maakt deel uit van het officiële Voorzitterschapsprogramma binnen de categorie cultuur naar aanleiding van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de EU.

 

 

 

 

 

Een samenwerking met University of Kent en University of the Arts London.