Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel.

Het museum focust op de beleving van de bezoeker met een interactieve opstelling. Aan de hand van authentieke brieven, uniformen, videofragmenten … krijgen groot en klein zicht op het leven rond en op de slagvelden. In de nagebouwde dugout ervaar hoe je de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. De waarheidsgetrouwde, gereconstrueerde Britse en Duitse loopgraven met schuilplaatsen verbinden de ondergrondse gedeeltes van het museum.

De jongste bezoekers kunnen met Lisa, haar neefje Louis en hun vriendje Maurice, het museumratje, zelfstandig op stap. Lisa en Louis bezoeken hun opa, die in het kasteel van Zonnebeke WOI-spullen verzamelt. Maurice neemt de kinderen met behulp van een plooikaart en een luisterspel op ontdekkingstocht in het museum. Onderweg voeren ze leuke opdrachten uit. Meer info.

Het museum is gevestigd in het kasteeldomein van Zonnebeke dat in het midden van het vroegere slagveld ligt. Klik hier voor meer informatie over de omgeving.