Luitenant-kolonel Tom Simoens, docent aan de Koninklijke Militaire School, vergeleek het Oekraïense tegenoffensief met de Slag bij Passendale. De strijd lijkt vast te zitten. Beide partijen hebben zich verschanst in kilometers brede opeenvolgende verdedigingslinies. Drones snorren door de lucht met het gedonder van zware artillerie in hun kielzog. De gewone soldaat op de grond wordt schijnbaar aan zijn lot overgelaten.

Beelden van de strijd bij Passendale en Bachmoet (Bron: De Morgen).

Kleine symbolische overwinningen domineren het nieuws. De inname van een dozijn kapotte gebouwen wordt breed uitgesmeerd. En toegegeven, de beelden van vlakke velden bezaaid met granaattrechters en doorkruist met modderige loopgraven doen denken aan de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Helaas is de waanzin van Passendale opnieuw brandend actueel.  Maar klopt dit beeld wel?

Tijdens de lezing zal luitenant-kolonel Tom Simoens dieper ingaan op de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen de oorlog in Oekraïne en de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale.

Over Tom Simoens

Luitenant-kolonel Tom Simoens is docent geschiedenis bij de Koninklijke Militaire School. In 2016 doctoreerde de co-auteur van de bestseller ‘14-18: België in oorlog’ met een proefschrift over de 1ste Belgische Legerdivisie tijdens de Eerste Wereldoorlog. De studie werd voor het grote publiek uitgegeven als ‘De chaos van het slagveld’. Sinds de oorlog in Oekraïne wordt de militair-historicus regelmatig gevraagd voor analyses in de media.

Praktisch

Dinsdag 5 maart 2024 om 19.00 uur

Locatiewijziging: OC De Leege Platse, Geluwestraat 10, 8980 Beselare

€ 10,00/persoon, inclusief drankje. Betaling cash bij aankomst.

Passchendaele Membership: gratis toegang voor Friend, Ambassador en Corporate