Zoeken

‘The grass that waves o’er Englishmen in Flemish graves’: the Great War and British visions of Flemish landscapes

Datum
donderdag 13 oktober, 2022 van 19:30 tot 21:00
Locatie
Kenniscentrum, Ieperstraat 1, B-8980 Zonnebeke

Lezing: ‘The grass that waves o’er Englishmen in Flemish graves’: the Great War and British visions of Flemish landscapes. 

Nog voor de kanonnen aan het Westelijk Front verschenen, hadden de Britten een visie op het Vlaamse landschap en de inwoners. In de loopgraven werd deze Britse visie geconfronteerd met de verschrikkelijke realiteit van de moderne oorlog. Dit proces leidde tot nieuwe interpretaties in de kunst en literatuur die voortbouwden op de verbeelding van vóór 1914. Ongeacht de staat van vernieling realiseerden de Britse troepen zich dat er iets bijzonders was aan het Vlaamse landschap en vergeleken het vaak met thuis en andere delen van het Westelijk Front, in het bijzonder de glooiende krijtvlaktes van de Somme-regio.

Met poëzie, romans, schilderijen, begraafplaatsen en gedenktekens verkent Prof. Mark Connely van de University of Kent de Britse interpretaties van het Vlaamse landschap, de kwaliteiten die ze erin zagen, en hoe dat landschap de Britse visie op het hele conflict mee vorm heeft gegeven. Deze lezing sluit aan bij de tijdelijke tentoonstelling 'Here Dead We Lie' die tot april 2023 in het Passchendaele Museum loopt (museum gesloten vanaf 15 december tot en met 31 januari 2023).

Mark Connelly is hoogleraar moderne Britse geschiedenis aan de Universiteit van Kent. Zijn voornaamste onderzoeksinteresses gaan uit naar de herinnering aan de oorlog, het beeld van de strijdkrachten in de populaire cultuur en aspecten van de operationele militaire geschiedenis. Zijn publicaties omvatten The Great War: memory and ritual, (met Tim Bowman en Ian Beckett), The British Army and the First World War, (met Stefan Goebel), Ypres en Postcards from the Western Front: pilgrims, veterans and tourists after the Great War. Tijdens het eeuwfeest was hij directeur van het door de Arts and Humanities Research Council gefinancierde project "Gateways to the First World War", een centrum van verschillende universiteiten dat de betrokkenheid van het publiek bij het eeuwfeest wil aanmoedigen. Hij werkt ook nauw samen met de Commonwealth War Graves Commission, het In Flanders Fields Museum, Ieper/Ypres en het Passchendaele Memorial Museum. 

PRAKTISCH:

Datum: donderdag 13 oktober om 19u30

Locatie: Kenniscentrum, Ieperstraat 1 B-8980 Zonnebeke

Toegang: €10,00/persoon, incl. drankje en een 1+1 gratis ticket voor het museum en de tijdelijke tentoonstelling ‘Here Dead We Lie’ (gratis ticket enkel geldig bij aankoop van een betalend volwassene ticket en geldig tot en met 31 maart 2023)

Betaling cash bij aankomst

Inschrijven

Engelstalige lezing!